RSS

Dulceata de nuci verzi cu cardamom.

03 iun.

Ieri am facut dulceata de nuci verzi.

dulceatanuciverziDe fiecare data cand fac dulceata ma gandesc cum pot unii sa nu stie diferenta dintre dulceata si gem? Chelnerii se uita la mine de parca vreau sa le intind vreo cursa cand ii intreb daca papanasii au dulceata sau gem. Gemul e ruda mai saraca si mai de la tara a dulcetii. In dulceata fructele se vad frumos si fac parada. Gemul este o pasta de fructe, nu se intelege nimic din ce e acolo, ba la cele de la magazin nici macar nu ai idee daca fructele erau sanatoase sau nu ori daca erau fructele din care ai vrut tu sa fie gemul. Asadar, intre dulceata si gem e diferenta de la cer la pamant.

Am curatat de coaja 360 de nuci verzi, asta inseamna aproximativ 3.5kg. Dupa curatare au ramas 1.5 kilograme. Am folosit 1.6kg zahar, un bat de scortisoara si 3 pastai de cardamom.

Am mai facut dulceata de nuci verzi si am vorbit despre ea aici. Am respectat procesul de acolo. Nucile trebuie curatate de partea verde foarte bine. Daca vreti sa aveti maini curate, e neaparat sa folositi manusi, altfel vor fi cam asa,:) si asta e a doua pereche.

nuciverziLe-am pus in apa rece, pe care am schimbat-o de 3 ori la intervale de 15-20 de minute. Apoi le-am oparit, de doua ori, am pus doua oale cu apa la fiert, cand prima clocotea am oprit focul, am pus nucile, le-am lasat 3 minute apoi le-am mutat in cealalta. Tot procesul asta ajuta la scoaterea iodului din nuci.

fierbedulceatadenuciverzi

Siropul in care fierb nucile l-am facut din 3 litiri de apa in care am pus zaharul, scortisoara si cardamomul.

_MG_0078L-am lasat sa se lege, daca trece testul cu picatura, sau pe aproape, e in regula. Am pus nucile, si le-am tot scos spuma care se vede in colajul de mai sus.

Cand a fost gata, dupa ce nu a mai iesit spuma, adica dupa mai bine de o ora, am oprit focul si am acoperit vasul cu un servet umed. Inainte de a opri focul, trebuia sa pun  jumatate de lamaie feliata in dulceata, nu aveam, nici eu nici magazinele din jur asa ca etapa asta am sarit-o. Apoi am pus dulceata in borcane, am sterilizat-o prin fierberea borcanelor intr-o oala pe aragaz.

Chihlimbar la borcane. Parca ar fi niste masti ingramadite acolo 🙂

dulceatanuciverzi1

Cardamomul i-a dat o aroma deosebita. O gura de placere pura 🙂

nucaverde

 
15 comentarii

Scris de pe 3 iunie 2013 în Dulciuri si dulceturi

 

Etichete: , ,

15 răspunsuri la „Dulceata de nuci verzi cu cardamom.

  1. ilincaotgramesti

    3 iunie 2013 at 11:30 am

    Bucataresti cu multa dragoste asa ca iti ies lucruri minunate. Felicitarile mele!

     
  2. aphextwinz

    5 iunie 2013 at 7:07 am

    Supertari, io din asta nu mananc fiindca nu am de unde, in general nu ma omor dupa dulciuri, dar stiu ca asta e muncit la greu, nu mai tiu minte cine facea cand eram eu mica, dar punea nucile in (sper sa nu retin prost) ceva apa de var? Sau asa ceva.

    Eu la dulceata nu mai sterilizez niciodata borcanele, ca o pun fierbinte, cum am stins focul si se autosterilizeaza, lasate borcanele sa se raceasca lent, plus ca zaharul e conservant el insusi, desigur, fiert, da? Adica nu zic ca e naspa ca ai sterilizat, eu sar etapa ca nu mai vad rostul, atata. De fapt nu era mai simplu sa pui cu zahar gelifiant si pikant fix? Mniam mniam mniam ce bune ies :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

     
    • Bogdana

      5 iunie 2013 at 9:02 am

      Da, zahar gelifiant, gelfix, pikantfix si fix un rahat o sa iasa :)) Chiar nu le inteleg pe cele care isi bat joc de fructe/legume si de munca lor punand mizerii.
      Inainte, mai toate fructele pentru ducleata se puneau in apa de var o vreme.
      La asta nu e asa mult de munca cum pare, intr-adevar, curatarea nucilor e o treaba care dureaza destul de mult dar nu e gereu 🙂 Oricum, rezultatul face toti banii 🙂

       
      • aphextwinz

        5 iunie 2013 at 10:08 am

        nu te cred pana nu gust :p

         
  3. aphextwinz

    10 iunie 2013 at 2:38 pm

    deci rezume, la 1.5 kile de nuci, 3 litri de apa si 1.6kg zahar, ca sa fac metoda de trei simpla sa ma organizez si eu, azi mi-a cazut pe masina o creanga de nuc. cu nuci. am o punguta, cred ca imi iese un borcan 😀

     
    • Bogdana

      10 iunie 2013 at 2:47 pm

      Curatate, da? Pune parti egale, e perfect.
      Spor la treaba, sper sa ai fie bune ca si eu am mai primit de pe o creanga rupta dar jumatate erau deja prea batrane.

       
      • aphextwinz

        11 iunie 2013 at 6:10 am

        eu le-am curatat pe alea care deja dadeau in lemnos pana la partea moale si au mers perfect.

         
  4. aphextwinz

    10 iunie 2013 at 4:21 pm

    378 de grame curatate 😛 al batrn tare, se uita asa cat mai vede el la lighenus, cica ce mai cantaresti, ai 380 de grame acolo. zic na la el. cantaresc si fix 378 de grame. ce face experienta de laborant din om 😀 cantar ambulant.

    acu sa vaz cum o dreg cu zaharul.

     
    • Bogdana

      11 iunie 2013 at 7:56 am

      Maaama, chiar ca ce ochi,
      Eu daca le curatam pe alea lemnoase ramaneam doar cu partea gelatinoasa ceea ce nu mi-ar fi convenit si ma mai si chinuiam 🙂

      Cu zaharul o rezolvi cu apa, asta e o delicatesa, iei cate o lingurita si gata 🙂

       
  5. Magda Adina

    19 iunie 2013 at 2:13 pm

    Bravooooo ptr nebunia asta !!
    Eu nici anul asta nu am indraznit s-o comit !! 😦

     
    • Bogdana

      19 iunie 2013 at 2:42 pm

      La anu’ e musai. E pacat sa nu te bucuri de bunatatea asta 🙂

       
  6. koka's natural world

    27 decembrie 2015 at 1:58 am

    Reblogged this on kokasnaturalworld and commented:
    Confiture des noix fraiches une spécialité du Roumanie, un vrai délice !!! Miam, miam.

     

Lasă un comentariu