RSS

Turta dulce – de Mos Niculae.

06 dec.

Mos Niculae,
Poti s-aduci ce vrei,
Mere, pere, struguri nuci,
O varguta sa n-aduci.

Daca va e dor de turta dulce din copilarie, de acum incolo o puteti avea oricand.

_MG_6218

Am gasit reteta intr-un ziar acum ceva ani si am zis o incerc si pe asta, mai incercasem eu sa fac turta dulce si cu alte ocazii, de data asta surpriza a fost mare, era turta dulce pe care o cautam 🙂

Doua oua, 4 linguri de miere, 100g zahar, 250 g faina, scortisoara, ghimbir, nucsoara, cam o ligurita, coaja de portocala, 1/2 lingurita bicarbonat, am pus praf de copt si doua linguri de zeama de lamaie.

Un ou si un galbenus, se freaca cu mierea si 50g zahar, pana se face spuma. Apoi se adauga mirodeniile, praful de copt si faina si se framanta un aluat consistent dar nu tapan 🙂

Cam asa.

Am intins aluatul intre doua folii alimentare, treaba mai migaloasa, nu trebuie intins prea subtire ca ies turtele tari

si apoi l-am taiat cu forma de fursecuri.

si le-am pus in tava pe hartia de copt, trebuie lasat ceva spatiu intre ele, cresc destul de mult

Din aluatul ramas printre forme, am facut bilute, pana nu fac rost de o forma de gingerbread man nici nu le mai fac decat bilute, protestez pentru ca o caut de foarte mult timp si nu gasesc 😀                                                   La cuptorul preincalzit in 10-12 minute sunt gata, poate si mai repede in functie de cuptor.

Din ingredientele de inceput au ramas cele pentru glazura – un albus, 50g zahar si cele doua linguri de zeama de lamaie se bat spuma, se tavalesc turtele, dupa ce s-au racit, prin ea, si se pun la uscat pana a doua zi.

Daca stiti ca sunteti fani turta dulce, dublati cantitatile 🙂

PS la mine de data asta au ramas un pic lipicioase, cred ca nu am batut spuma suficient, le mai las la uscat putin 😉                                                                                                                                             Problema s-ar putea rezolva cu ele puse in cuptorul incalzit, la foc mic, cu usa intredeschisa, ca la bezele dar asta ar face lucrurile mai complicate si nu se face 🙂

PS Hepi, te astept cu colindu 🙂

 
13 comentarii

Scris de pe 6 decembrie 2011 în Dulciuri si dulceturi

 

Etichete: , ,

13 răspunsuri la „Turta dulce – de Mos Niculae.

  1. Zazuza

    6 decembrie 2011 at 6:50 pm

    aaa, cat de faaain! e din aia asa, usor iute, nu?!

     
    • Bogdana

      6 decembrie 2011 at 7:24 pm

      Daaaa, de la nucosara, as fi pus mai multa daca era dupa mine dar le-am adus colegilor si am zis sa nu se sperie 🙂

       
  2. Licuta Marin

    6 decembrie 2011 at 7:52 pm

    Mmm, tare aromate si delicioase!!!Pupici!

     
    • Bogdana

      6 decembrie 2011 at 11:49 pm

      Aroooommaaate, si acu’ miroase in casa a turta dulce 🙂

       
  3. Sandi

    6 decembrie 2011 at 8:09 pm

    Noa, te cred si io ca a venit mosul la tine, cum zicea Hepi, il momesti de cateva zile numai cu bunatati.

     
  4. Bogdana

    6 decembrie 2011 at 11:49 pm

    Eeee, astea merg bine cu bomboanele tale de cocos, daca le faceai si tu pe alea, poate primeai si altceva decat o frigaruie de mos 😛

     
  5. Sandi

    7 decembrie 2011 at 1:34 am

    fata, sa te pup! am uitat complet de bomboanele mele de cocos, ia sa le fac din nou….macar atat pot face si eu…:)) dar nu-i dau nimic la mosu’ ca e un porc! :))

     
    • Bogdana

      7 decembrie 2011 at 3:57 pm

      Si eu te puuuup faaaata 🙂
      Nu-i da lui, da-mi mie :))

       
  6. Carmen

    8 decembrie 2011 at 10:05 pm

    Iertare daca ma bag asa ne poftita , eu fac turta dulce de multi ani am o reteta nu prea scumpa din care imi iese 3 kg de turta dulce iar glazura este din 3 albusuri care raman de la aluat + 300 gr
    zahar + 3 linguri apa ( se bat pe baie de abur 15 min ) apoi se rastoarna peste turtitele coapte care sunt puse in lighian si se amesteca cu mainile pentru a se prinde pe toate suprafetele glazura
    Anexez reteta pentru cine este interesat daca tot sunt aici, Se arde 300gr zahar peste care se pune o cana( normala de 250 – 300ml) de apa si inca 300 gr zahar si se lasa sa se topeasca pe foc , se inchide focul si se adauga o cana de lapte . Dupa ce sa racit se pune 100 gr ulei , 3 galbenusuri 1/2 lingurita cu sare 2-3 lunguri de scortisoare dupa gustul fiecaruia 2 linguri amoniac stins cu otet Sau (2 linguri praf de copt cine nu are amoniac) + faina cat cuprinde pentru un aluat obisnuit nu moale nu tare, se intinde o foaie de 1cm si se taie cum doreste fiecare ( eu cand ma grabesc tai patrate si nu am resturi )se pun pe hartie de copt si se face atentie sa nu stea mult in cuptor pentru ca apoi sunt tari in jur de 7-10 min la foc portivit 180°. Dupa ce ai pus ultima tava faci glazura din 3 albusuri , 300 gr zahar si 3 linguri apa, Merci pentru rabdare si sa aveti toate cele bune si sarbatori fericite la toti,
    PS , incercati reteta se merita are gustul exact celei de pe timpuri cumparata din magazin sau cofetarii, cine a prins anii dinainte de revolutie stie la ce ma refer ,
    daca aveti intrebari scrieti-mi pe adresa mary_36bt@yahoo.com

     
  7. Casilda

    9 decembrie 2011 at 6:30 pm

    Frunzaream revista Oriflame si am gasit de vanzare forme de gingerbread. Mi-am adus aminte ca am citit la tine in reteta de turta dulce cum ca, cauti asa ceva. Nu stiu cat sunt de bune calitativ dar nu strica sa arunci o privire. Pretul e modic.

     
    • Bogdana

      10 decembrie 2011 at 12:03 am

      Multumesc tare, tare mult de pont, maine plec in cautare 🙂
      Apreciez ca ti-ai amintit ca imi doresc 🙂

       
  8. cat's kitchen

    11 decembrie 2011 at 8:24 pm

    ce frumos ti-a iesit !!!! … am facut si eu ieri , dar o alta reteta pe care sper sa o postez zilele astea 😉 ….

     
    • Bogdana

      11 decembrie 2011 at 8:31 pm

      sunt convinsa ca si ale tale vor fi foarte frumoase 🙂

       

Lasă un răspuns către Bogdana Anulează răspunsul