RSS

Garganelli din faina neagra.

02 apr.

Italienii iubesc asa de tare pastele incat au gasit cate un nume pentru fiecare in parte desi de multe ori diferentele dintre ele sunt minore, unele sunt mai mici, altele au zimti, daca sunt mai groase,au alt nume, daca nu au taietura dreapta ci oblica, alt nume. Cred ca tocmai pentru ca le plac atat de mult pastele le-au alintat cu tot soiul de nume. Cred ca au sute de nume de paste. Printre astea, garganelli, parca te fac sa zambesti,te gandesti la rostogolire,  numele suna vesel, gaaaar-gaaaaa-neee-li.

garganelli1Italiencele in casa, folosesc ori spata razboiului pe care il mai inca unele bunici de la noi, ori ceva foarte asemanator. Cele moderne folosesc un instrument special pentru striatiile pe care trebuie sa ii aiba garganelli, dar si la gnocchi. Eu inca nu am reusit sa gasesc spata (are cineva, vinde, da de suflet?), de instrument nici vorba asa ca mai improvizez desi nu ma multumeste nimic pe deplin. Am incercat pe un covoras de bambus. Mai am in minte o improvizatie, daca nu fac rost de spata, daca iese bine, sharuiesc 🙂

Am folosi 2 oua si cate 100g de faina neagra si integrala. Ma bucura activitatea asta, facutul pastelor.

Aluatul l-am framantat de mana, l-am lasat la odihnit acoperit cu folie alimentara. Despre garganelli am mai explicat si aici. I-am pus la uscat in gris.

garganelli3

Si la pastrat.

garganelli1

 
6 comentarii

Scris de pe 2 aprilie 2013 în Paste de casa

 

Etichete: , , , , ,

6 răspunsuri la „Garganelli din faina neagra.

  1. aphextwinz

    3 aprilie 2013 at 9:07 am

    io ti-am zis sa incerci cu spata de porc, daca nu ies garganelli ai de o ciorba, dar tu nu si nu, betmen.

     
    • Bogdana

      3 aprilie 2013 at 9:21 am

      hmmm, zici sa fac garganelli cu spata de porc? ok, ce sos sa ii pun? 😛

       
  2. Mirela

    3 aprilie 2013 at 7:06 pm

    Arata bine garganelli tai asa ciocolatii. Vad ca esti mare iubitoare de faine integrala(cica e mai plina de chimicale pentru ca boabele de grau sunt tratate la suprafata cu substante sa reziste, dar asta-i alta discutie). Bunica mea mereu ne zicea ca taiteii si frecateii, adica pastele pe care le facea ea 🙂 sunt mai buni cu faina integrala. Si mie imi plac, dar nu am rabdare sa fac altceva decat ce pot face la masina.

     
    • Bogdana

      3 aprilie 2013 at 9:05 pm

      Daa, foarte probabil ca toata faina din comert este tratata intr-un fel sau altul dar e mai bine decat daca iei pastele gata facute, fara sa luam in seama gustul. Cand am ocazia, merg si iau faina macinata din graul bunicii, ala bio, acum sunt in tratative pentru un nou transport 🙂
      stii? si bunica mea face frecatei, inseamna ca bunicile noastre sunt in aceeasi zona 🙂
      Legat de pastele de casa, acum imi mananca urechile orrechiette, desi par usor de facut mie nu imi ies si pace si am vazut niste filmulete pe youtube la care ma uit ca vitelul la poarta noua 😆

       
  3. Mirela

    4 aprilie 2013 at 12:04 pm

    Pai chiar sunt din aceasi zona, a mea e din zona Siretului, sunt cam 25 de km pe sosea, pe scurtatura e mai putin! 🙂
    Spor la facut paste, eu o sa vin sa ma uit 😛 ca nu am suficienta rabdare.

     
    • Bogdana

      4 aprilie 2013 at 12:10 pm

      Ahaaaaa, bunicicle noastre sunt aproape vecine 🙂
      Vino sa vezi ce mai fac, poate iti fac pofta si te apuci si tu 🙂

       

Lasă un răspuns către Mirela Anulează răspunsul