RSS

Salata de varza pentru iarna.

12 oct.

Reteta am descoperit-o la bunica in bucovina, de atunci o fac in fiecare toamna. La ea ii spune „verze”

IMG_2714

Iarna scoti o portie, daca ai chef ii pui putin ulei daca nu, o mananci ca atare. Langa orice merge, mai ales pentru iubitorii de varza murata, dar langa friptura ii place cel mai tare.

Am folosit: 8 kg de varza alba, 3 gogosari de marime medie, 3 morcovi, o lingura cu varf de chimen, sare pentru muraturi.

Varza taiata „fidea”, se freaca bine cu sarea, apoi se adauga gogosarii taiati la fel, morcovii dati pe razatoare „mare”si chimenul.

Cam asa arata dupa ce le-am amestecat pe toate.

Daca va hotarati sa incercati reteta sub nici o forma sa nu renuntati la chimen, el e chichirezul la salata asta.

Dupa ce le-am amestecat, le-am lasat vreo jumatate de ora sa se odihneasca si sa isi lase zeama, nu se pune nici o picatura de apa, apoi am luat pungi pentru sandwich si am pus varza in cate una, am legat-o la gura, cu ea insasi, si am pus intr-un borcan mare, punga dupa punga.

Rolul pungilor pe langa portionarea salatei, este acela de a nu se imprastia varza in recipient ca sa stai mai tarziu sa o pescuiesti si sa trebuiasca sa o arunci pe cea de la suprafata care a stat in aer.

Am intepat pungile cu o andrea in cateva locuri, sa circule zeama.

Borcanul o sa il tin o zi doua in bucatarie, pana incepe sa fermenteze si apoi o sa il mut intr-un loc mai racoros.

Asta e toata filosofia, simpla, rapida si gustoasa, aroma de chimen este foarte interesanta.

Borcanul nu trebuie umplut foarte bine pentru ca in timpul fermentatiei nivelul lichidului mai creste.

Este o salata nemaipomenita de care nu ma lipsesc chiar daca in fiecare an pun si varza simpla la murat.

Se poate folosi si pentru o portie de varza calita ultra-rapida. Oricum ar fi, ce mai la deal, la vale e buna!

Edit dupa cateva luni, sa vedeti cum arata si produsul finit 🙂

 
41 comentarii

Scris de pe 12 octombrie 2011 în Fructe/legume conservate

 

Etichete: , , ,

41 de răspunsuri la „Salata de varza pentru iarna.

  1. Zazuza

    12 octombrie 2011 at 6:58 am

    te admir enorm ca ai avut taria de caracter sa toci 8 kile de varza :D! respect, doamna!

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 10:54 am

      Eeeeeee, nu eu, doamne fereste, ma lasau nervii, robóooootu’ 🙂

       
  2. yogoshima

    12 octombrie 2011 at 10:44 am

    Salivez tot timpul cind ma uit la toate bunatatile facute de o gospodina acasa.

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 10:55 am

      Ma bucur ca iti place ce vezi, poate te apuci si de treaba spre bucuria sotiei tale 🙂

       
  3. yogoshima

    12 octombrie 2011 at 11:08 am

    Cam greu din partea mea,deoarece nu doresc sa intru in domeniul bucatariei din lipsa de timp si pe urma se va obisnui numai sa se uite la mine cum fac de mincare.Am sotia din Philippines si sa obisnuit in tara ei sa nu gateacsa deloc,avind pe cineva din familie sa, sau o angajata sa se ocupe cu pregatirile din bucatarie.Cu alte cuvinte de zeci de ani de zile nu am mare placere sa maninc ceva cu fofta cu tote caci cheltuim 600 $ pe luna pe mincare.

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 9:28 pm

      Atunci macar o reteta filipineza ai putea sa ne impartasesti, ce zici ?:)

       
      • yogoshima

        13 octombrie 2011 at 12:23 am

        Voi incerca intr-o buna zi sa fotografiez si sa fac in detali reteta caci au si ei citeva mincaruri care i-mi place.

         
  4. Zazuza

    12 octombrie 2011 at 1:39 pm

    tot aia! eu nici la robot n-as fi avut rabdare 😀 😀

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 3:02 pm

      A mers foarte repede, ajutorul spune ca vreo 15-20 minute 😉

       
  5. Happy

    12 octombrie 2011 at 9:09 pm

    Mă și anume complexezi. N-am pus murături în viața-mi, doar m-am învârtit prin bucătărie când meștereau alții la murături. Bravo, bravo, ești bună de măritat, mama lu’ Fedra! 🙂

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 9:30 pm

      Vai, mie mi se par cele mai usoare preparate, tzac pac cateva ingrediente frumos combinate si gata, ramane doar sa astepti cuminte pana sunt numai bune de potrivit cu ceva la fel de bun 🙂

      Mamaia mea zicea ca esti buna de maritat daca stii sa faci mamaliga si sa dai cu matura, mai exersez la mamaliga, la matura i-am gasit inlocuitor 😛

       
  6. Bogdana

    13 octombrie 2011 at 8:00 am

    Da, neaparat sa ne arati si noua macar o retetea, raman datoare 🙂

     
  7. cat's kitchen

    13 octombrie 2011 at 11:06 am

    ador salatica asta , mami meu facea in fiecare iarna , iar de cativa ani buni , o fac eu !!! …. insa nu am stiut smecheria cu pungile 😉 …. am sa incerc si eu asa anul viitor !!!!

     
  8. Bogdana

    13 octombrie 2011 at 12:41 pm

    Daaa, buuuna rau!
    Sa incerci cu pungi, sigur e mai practic 😉

     
  9. mihaiela

    17 octombrie 2012 at 4:18 pm

    Dar se pot pune si fara pungi? ms mult

     
    • Bogdana

      17 octombrie 2012 at 5:36 pm

      Teoretic se poate si fara pungi, eu nu am incercat. Cred ca partea de deasupra ar trebui aruncata periodic in situatia asta pentru ca se ridica la suprafata si se usuca/strica. De ce nu ai vrea sa pui pungi?

       
      • Flavius Voicu

        28 octombrie 2018 at 8:53 pm

        se strica si in pungi

         
      • Bogdana

        28 octombrie 2018 at 9:36 pm

        Cine se strica? Eu fac de cel putin 14 ani si nu s-a stricat niciodata.

         
      • Bogdana

        9 decembrie 2018 at 9:21 am

        Nu stiu unde si cum ai tinut-o tu dar mie de foooarte multi ani, de cand pun, nu mi s-a stricat niciodata

         
  10. Rodica52

    16 iunie 2014 at 10:00 pm

    Va rog frumos, estimativ, care ar fi cantitatea minima de sare necesara? Incerc sa evit folosirea sarii in exces. Va multumesc.

     
    • Bogdana

      17 iunie 2014 at 12:50 pm

      Din pacate nu am masurat, o sa o fac data viitoare. Trebuie sa gusti si sa fie ca o salata de varza proaspata, normal de sarata

       
    • ionel

      4 aprilie 2022 at 11:43 am

      O lingura de sare la kg. de varza.

       
  11. Ana

    30 august 2014 at 9:11 pm

    am intrebare…borcanul ramane deschis? nu se mai pune capac? asa ramane, cu pungile in el?

     
    • Bogdana

      31 august 2014 at 1:33 pm

      deschis, da, cel putin pana se mutreaza bine, sa zicem cel mult o luna, apoi ii poti pune capac, la inceput ii pui o farfurie sau un castron

       
  12. marimoisuc

    11 septembrie 2014 at 9:43 pm

    scuza-ma ca repet intrebarea…dar borcanul sta deschis sa zicem cel mult o luna? adica fara nimic? si apoi pun capa, sau farfurie?????intreb ca mi se pare curios si nemaiintalnit…desi pare f usoara reteta avand in vedere ca si eu folosesc robotul la greu. Mersi mult, mari

     
  13. Bogdana

    11 septembrie 2014 at 10:28 pm

    de ce e curios?
    nici la varza murata nu ii pui capac, ori la muraturile in saramura
    o sa iti placa, promit 🙂

     
  14. furnicageta

    2 octombrie 2014 at 10:07 am

    Foare buna salata felicitari !!!

     
    • Bogdana

      2 octombrie 2014 at 11:15 am

      Ai incercat-o sau o stiai? Oricum ar fi, ma bucur ca iti place 😉

       
  15. elena

    19 octombrie 2014 at 11:22 am

    eu ma gandesc sa pun pungile intr-un butoias de plastic. sper sa am acelasi rezultat.

     
    • Bogdana

      19 octombrie 2014 at 11:33 am

      Cu siguranta, sa te asiguri insa ca stau bine unele peste celelalte, sa nu pluteasca. Spor la treaba 😉

       
  16. Geia

    4 octombrie 2015 at 3:46 am

    Ce idee ingenioasa cu pungile ! Chiar n-o stiam si multumesc. Sigur o voi face zilele astea. Dar am o intrebare. Pungile se pot pune su in bidoane ? ori numai in borcane de sticla? Cu ce se acopera ? Multumesc !

     
    • Bogdana

      4 octombrie 2015 at 7:02 am

      Da, se pot pune si in bidoane fara problema, trebuie insa sa stea toate in zeama. Cu ce se acopera, cu capac, daca vorbim de bidon sau altceva 😉

       
  17. Mirella

    20 septembrie 2016 at 2:28 pm

    Am facut-o in urma cu 3 ani .Exceptionala ! Acum mi-am amintit de ea si nu eram sigura ca voi mai gasi reteta .Stiam ca am pus un condiment care o facea deosebita dar nu-mi aduceam aminte care .Abia astept sa o fac ! Multumesc pentru reteta !!!

     
    • Bogdana

      20 septembrie 2016 at 3:16 pm

      Asta nu poate decat sa ma bucure 🙂
      Asa-i ca face diferenta chimenul?

       
  18. Bogdana

    20 septembrie 2016 at 7:21 pm

    Reblogged this on Un elefant, se legana… and commented:

    Ah, a venit toooooamna, e vremea sa ne suflecam manecile, cred ca la iarna ai vrea sa gusti bunatatea asta langa o friptura bine rumenita.

     
  19. Mirela

    10 noiembrie 2016 at 3:48 pm

    Ghici ce fac eu acumaaaa?🙃

     
    • Bogdana

      10 noiembrie 2016 at 4:09 pm

      Eeeeei, spoooor, astept sa o si gusti 🙂

       
  20. Mirela

    10 noiembrie 2016 at 6:31 pm

    Ei, eu o stiu, practic, dintotdeauna 😀, dar ba uitam de ea, ba nu aveam unde s-o tin. Asa ca atunci cand ai pus tu reminderul am zis ca anul asta n-o mai iert. Am pus cam din 5 kg, intr-un borcan de 4 litri si ma gandesc sa mai pun maine inca unul spca sigur nu ne ajunge!

     
    • Bogdana

      12 noiembrie 2016 at 12:13 pm

      Eu am gustat-o ieri, de fiecare data aceeasi bucurie 🙂

       
      • Mirela

        12 noiembrie 2016 at 3:32 pm

        Mi-am adus aminte ca mama pune si boabe de piper si enibahar in salata asta. I-am adaugat azi deasupra.
        Nu am mai pus in pungi pana anul asta, s-au cam umflat si le-am tot apasat, acum se pare ca s-au linistit. Deja e acrisoara zeama🍽
        In alta ordine de idei, asta a fost saptamana ta, azi am facut malai. Bun de tot, exact cum imi aminteam!
        Merci de retete!

         
  21. Ionel Bonda

    10 aprilie 2023 at 3:30 pm

    Si cu vinturatul cum e?

     

Lasă un răspuns către Bogdana Anulează răspunsul