RSS

Salata de varza pentru iarna.

12 Oct

Reteta am descoperit-o la bunica in bucovina, de atunci o fac in fiecare toamna. La ea ii spune “verze”

IMG_2714

Iarna scoti o portie, daca ai chef ii pui putin ulei daca nu, o mananci ca atare. Langa orice merge, mai ales pentru iubitorii de varza murata, dar langa friptura ii place cel mai tare.

Am folosit: 8 kg de varza alba, 3 gogosari de marime medie, 3 morcovi, o lingura cu varf de chimen, sare pentru muraturi.

Varza taiata “fidea”, se freaca bine cu sarea, apoi se adauga gogosarii taiati la fel, morcovii dati pe razatoare “mare”si chimenul.

Cam asa arata dupa ce le-am amestecat pe toate.

Daca va hotarati sa incercati reteta sub nici o forma sa nu renuntati la chimen, el e chichirezul la salata asta.

Dupa ce le-am amestecat, le-am lasat vreo jumatate de ora sa se odihneasca si sa isi lase zeama, nu se pune nici o picatura de apa, apoi am luat pungi pentru sandwich si am pus varza in cate una, am legat-o la gura, cu ea insasi, si am pus intr-un borcan mare, punga dupa punga.

Rolul pungilor pe langa portionarea salatei, este acela de a nu se imprastia varza in recipient ca sa stai mai tarziu sa o pescuiesti si sa trebuiasca sa o arunci pe cea de la suprafata care a stat in aer.

Am intepat pungile cu o andrea in cateva locuri, sa circule zeama.

Borcanul o sa il tin o zi doua in bucatarie, pana incepe sa fermenteze si apoi o sa il mut intr-un loc mai racoros.

Asta e toata filosofia, simpla, rapida si gustoasa, aroma de chimen este foarte interesanta.

Borcanul nu trebuie umplut foarte bine pentru ca in timpul fermentatiei nivelul lichidului mai creste.

Este o salata nemaipomenita de care nu ma lipsesc chiar daca in fiecare an pun si varza simpla la murat.

Se poate folosi si pentru o portie de varza calita ultra-rapida. Oricum ar fi, ce mai la deal, la vale e buna!

Edit dupa cateva luni, sa vedeti cum aata si produsul finit :)

About these ads
 
18 comentarii

Posted by pe 12 octombrie 2011 în Fructe/legume conservate

 

Etichete: , , ,

18 responses to “Salata de varza pentru iarna.

  1. Zazuza

    12 octombrie 2011 at 6:58 am

    te admir enorm ca ai avut taria de caracter sa toci 8 kile de varza :D! respect, doamna!

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 10:54 am

      Eeeeeee, nu eu, doamne fereste, ma lasau nervii, robóooootu’ :)

       
  2. yogoshima

    12 octombrie 2011 at 10:44 am

    Salivez tot timpul cind ma uit la toate bunatatile facute de o gospodina acasa.

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 10:55 am

      Ma bucur ca iti place ce vezi, poate te apuci si de treaba spre bucuria sotiei tale :)

       
  3. yogoshima

    12 octombrie 2011 at 11:08 am

    Cam greu din partea mea,deoarece nu doresc sa intru in domeniul bucatariei din lipsa de timp si pe urma se va obisnui numai sa se uite la mine cum fac de mincare.Am sotia din Philippines si sa obisnuit in tara ei sa nu gateacsa deloc,avind pe cineva din familie sa, sau o angajata sa se ocupe cu pregatirile din bucatarie.Cu alte cuvinte de zeci de ani de zile nu am mare placere sa maninc ceva cu fofta cu tote caci cheltuim 600 $ pe luna pe mincare.

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 9:28 pm

      Atunci macar o reteta filipineza ai putea sa ne impartasesti, ce zici ?:)

       
      • yogoshima

        13 octombrie 2011 at 12:23 am

        Voi incerca intr-o buna zi sa fotografiez si sa fac in detali reteta caci au si ei citeva mincaruri care i-mi place.

         
  4. Zazuza

    12 octombrie 2011 at 1:39 pm

    tot aia! eu nici la robot n-as fi avut rabdare :D :D

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 3:02 pm

      A mers foarte repede, ajutorul spune ca vreo 15-20 minute ;)

       
  5. Happy

    12 octombrie 2011 at 9:09 pm

    Mă și anume complexezi. N-am pus murături în viața-mi, doar m-am învârtit prin bucătărie când meștereau alții la murături. Bravo, bravo, ești bună de măritat, mama lu’ Fedra! :)

     
    • Bogdana

      12 octombrie 2011 at 9:30 pm

      Vai, mie mi se par cele mai usoare preparate, tzac pac cateva ingrediente frumos combinate si gata, ramane doar sa astepti cuminte pana sunt numai bune de potrivit cu ceva la fel de bun :)

      Mamaia mea zicea ca esti buna de maritat daca stii sa faci mamaliga si sa dai cu matura, mai exersez la mamaliga, la matura i-am gasit inlocuitor :P

       
  6. Bogdana

    13 octombrie 2011 at 8:00 am

    Da, neaparat sa ne arati si noua macar o retetea, raman datoare :)

     
  7. cat's kitchen

    13 octombrie 2011 at 11:06 am

    ador salatica asta , mami meu facea in fiecare iarna , iar de cativa ani buni , o fac eu !!! …. insa nu am stiut smecheria cu pungile ;) …. am sa incerc si eu asa anul viitor !!!!

     
  8. Bogdana

    13 octombrie 2011 at 12:41 pm

    Daaa, buuuna rau!
    Sa incerci cu pungi, sigur e mai practic ;)

     
  9. mihaiela

    17 octombrie 2012 at 4:18 pm

    Dar se pot pune si fara pungi? ms mult

     
    • Bogdana

      17 octombrie 2012 at 5:36 pm

      Teoretic se poate si fara pungi, eu nu am incercat. Cred ca partea de deasupra ar trebui aruncata periodic in situatia asta pentru ca se ridica la suprafata si se usuca/strica. De ce nu ai vrea sa pui pungi?

       
  10. Rodica52

    16 iunie 2014 at 10:00 pm

    Va rog frumos, estimativ, care ar fi cantitatea minima de sare necesara? Incerc sa evit folosirea sarii in exces. Va multumesc.

     
    • Bogdana

      17 iunie 2014 at 12:50 pm

      Din pacate nu am masurat, o sa o fac data viitoare. Trebuie sa gusti si sa fie ca o salata de varza proaspata, normal de sarata

       

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 118 other followers

%d bloggers like this: